Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Bevar rekkevidden med el-bilen

Publisert 22.november 2017

Hvor lang rekkevidde du har på din el-bil avgjøres av mange faktorer. Her får du tips og råd for hvordan du kan bevare mest mulig rekkevidde.

Ha en rolig kjørestil

Hvordan du kjører har mye å si for hvor langt du rekker. Er du hard på gasspedalen, vil distansen bli kortere. Om du bevarer en rolig kjørestil, og holder en jevn fart, så får du lengre rekkevidde. 

Brems med motoren i stede for selve bremsen, og spar energi!

Dette fordi elbilen lader hver gang du slipper gassen og lar den rulle. Dette kalles regenerering. Bremser du med motoren i en elbil, lader du rett og slett batteriene.

Pass på at du har riktig dekktrykk

Har du for lite trykk i dekkene, øker rullemotstanden. Da må bilen jobbe enda hardere for å få deg dit du skal, ergo den bruker mer strøm. Pass på at du har riktig dekktrykk for å minske rullemotstanden.

Lad når du kan

Et godt tips er å lade når du har mulighet, ikke vent med å lade til batteriet er tomt.

Kulde gir kortere rekkevidde

Rekkevidden reduseres på vinteren. Årsaken til dette er flere. Kulden gjør at batteriene får mindre kapasitet, samtidig som du bruker mer strøm til å holde bilen varm. Parker derfor innendørs hvis mulig, og sørg for å forvarme kupeen i elbilen mens den står til lading. Bruk setevarmer fremfor å ha klimaanlegget på fult.

Planlegg før du setter avgårde på en langtur.

Langkjøring med elbil trenger ikke være noen spesiell utfordring, spesielt om du har en elbil med batteri av en viss størrelse. Likevel kan det være lurt å planlegge litt dersom man skal ut på langtur.

  • Få oversikt over det som finnes av ladestasjoner langs ruten din, og legg inn pauser når du skal lade.
  • Last ned apper til mobilen, slik som appen fra Fortum og Grønn Kontakt. Begge disse har også kartoversikt i vanlig nettleser i tillegg til en dedikert app.