Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Slik skifter du hjul på bilen din

Publisert 24.november 2017

Å skifte hjul på bilen er ikke så vanskelig. Her kan du lese hvordan du enkelt gjør dette trinn for trinn.

Du trenger:

Biljekk, hjulkryss eller eventuelt latmansarm. 

Før du setter i gang

Sjekk mønsterdybde på dekkene dine før du monterer de på bilen. Minimum lovlig mønsterdybde på vinterdekk er 3 mm, og minimum på sommderkk er 1.6 mm. Her kan du se nyttig informasjon fra NAF om dekk. 
Plasser ut dekkene rundt bilen for hvilke dekk som skal være hvor. Å merke dekkene for hvor de sitter på bilen kan være greit og spare deg litt tid. Sjekk dekkets rulleretting (enkelte dekk har markering/pil for rulleretning). 
Pass på at dekkene er skadefri. Skader kan være skruer/spiker i dekket, bobler i gummien og dette må utbedres før du monterer de på. 

jekk

Jekke opp bilen

Plasser bilen på en rett overflate. Pass på at du har plassert jekken riktig, de aller fleste biler har anvist med pil på kanalen for et forsterket område som er egnet for jekk. (Sett alltid bilen i gir og med håndbrekket på før du begynner med jekk). Jekk opp jekken til en støttende possisjon, løsn så boltene med va en kvart omdreining. Nå kan du løfte bilen til dekket har fått litt klaring under seg. 

bolt

Av med det gamle, på med det nye

Løsn alle boltene, ta så av dekket. Plasser på det nye dekket, og sett på de nye boltene. Bruk aldri makt til å stramme boltene så lenge bilen står på jekk! Når du skal stramme til boltene anbefales det å stramme boltene på tvers av hverandre (se diagram under) eksempel: 1,3,5,4,2. Når boltene er strammet, kan du senke bilen ned på bakken igjen. Nå kan du gjerne bruke en latmansarm for å stramm til. Det kan være lurt å bruke en momentstav slik at man strammer hjulboltene med riktig kraft (120 Nm).

nummeret

Sjekk lufttrykket

Når du har fått på plass alle dekkene, må du sjekke lufttrykket. Dette kan gjøres på de fleste bensinstasjoner. Om du har originaldekk vil dekktrykk som regel stå i endten tanklokket eller i innsteget på døren. Om ikke, sjekk instruksjonsboken. På nyere biler må du resette dekktrykk-sensorene, sjekk instruksjonsboken eller kontakt oss for hjelp. 

Om du ønsker assistanse, eller har spørsmål, kan du kontakte vårt dekkhotel. Her kan du lagre dekkene dine trygt, og vi kan gjøre jobben for deg. Sjekk ut mer her!